Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές

Έντονες πιέσεις για τράπεζες και μεταλλευτικές και προβληματισμός για την οικονομία. Απογοήτευση από τα πρακτικά της Fed, αλλά και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Πτωτικά και τα futures της Wall.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με προβληματισμό ως προς την πορεία της διεθνούς οικονομίας, αλλά και με έντονη απογοήτευση των επενδυτών από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1% στις 6.389 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,55% στις 3.139 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,7% στις 5.625 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2.14% στις 6.660 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,31% στις 4.812 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,41% στις 13.665 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Νωρίτερα έντονες πιέσεις δέχθηκαν και οι ασιατικές αγορές με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να κλείνει στο -2%.

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι κλάδοι των τραπεζών και των βασικών πόρων. Οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κλαδικοί δείκτες υποχωρούν αντιστοίχως 1,3% και 2%. Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Aegis, η οποία καταγράφει άλμα 45% αφού η ιαπωνική Dentsu συμφώνησε στην εξαγορά του βρετανικού μιντιακού ομίλου. Ξεχωρίζει και η μετοχή της Carrefour, η οποία ενισχύεται κατά 3,6% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η νευρικότητα πάντως είναι έντονη και αφορά τις ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Επίσης, αναμένεται αύριο και η ανακοίνωση του κινεζικού ΑΕΠ.

Και όλα αυτά ενώ τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αποκαλύπτουν ότι λίγοι είναι οι υποστηρικτές νέας ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ. «Η απουσία τρίτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι αρνητική για τις αγορές» εξηγεί και ο Linuys Yip της First Shanghai Securities και συμπληρώνει: «Οι αγορές ανησυχούν επίσης και για την κινεζική επιβράδυνση. Εάν το ΑΕΠ επιβραδυνθεί στο 7% ή και στο 7,2%, τότε δεν θα είναι καλό σημάδι, αλλά μπορεί επίσης να σημάνει ότι θα υπάρξουν κινήσεις από την κεντρική τράπεζα της Κίνας και τελικά οι αγορές να αντιδράσουν ανοδικά».

Επισημαίνεται ότι οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από όσα ανακοίνωσε σήμερα και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Τα επιτόκια έμειναν αμετάβλητα και το πρόγραμμα αγοράς βραχυπρόθεσμων τίτλων επεκτάθηκε μεν κατά 5 τρισ. γεν, αλλά  με ισόποση μείωση των έκτακτων δανείων για τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v